Jutarnji List: The youngest Croatian woman enterpreneur

Jutarnji List: The youngest Croatian woman enterpreneur
16 Dec 2014

Sve je počelo kad je prije tri godine osmislila i napisala slikovnicu pod nazivom Animingles. A uslijedile su i igračke, u planu su i mobilne aplikacije…

Animingles su, inače, likovi nastali miješanjem različitih životinja, a glavna poruka knjige ove mlade autorice je da ljude ne treba suditi prema vanjskom izgledu, već prema onome što im je u srcu. Josie je u svojoj knjizi htjela svijet napraviti boljim mjestom. Već je tada razumjela gdje i kako živimo.

Ipak, u međuvremenu je usmjerila svoj interes i prema drugim, novim stvarima. Pa je tako osmislila projekt Pyxie Dust gdje podučava djevojčice programiranju, predstavljala je Hrvatsku na dječjem Eurosongu s vlastitom pjesmom “Game over”, organizirala humanitarnu akciju za nedonoščad, napisala još pjesama, pokrenula svoj youtube kanal “Josie Everyday”…

Ali, pjevanje je sada u vrhu njezinih interesa. Pjeva u zboru Zvjezdice, piše pjesme, mašta o tome da postane pjevačica stilom negdje između Celine Dion i Taylor Swift… I često pjevuši. I u školi, i doma, pa i dok hoda cestom. A Josie je doista neodoljiva.

– Sve to što se sa mnom događa meni je prirodno, a drugima oko mene neobično – komentira uz smiješak dok razgovaramo o njezinim poslovnim podvizima.

Naime, kako je njezina majka Tina, inače Amerikanka, profesorica na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta, tako ju je za jednog radnog vikenda povela na posao. Josie je inzistirala. Tina je bila u organizacijskom odboru Start up weekenda gdje je njezina kći htjela predstaviti i svoju ideju o Animinglesima u 60 sekundi. Na tom je događanju bila – treća. A taj joj je plasman omogućio i predstavljanje u CRANE-u, pred hrvatskim poslovnim anđelima, te potom i nastup na Bussiness cafeu.

Mama Tina je zaslužna i za njihovo sudjelovanje na EuroPython konferenciji u Berlinu. Manifestacija je organizirana s namjerom motivacije žena na učenje o kodiranju, a Josie je bila najmlađi sudionik. U sklopu konferencije sudjelovala je i na eventu DjangoGirls i oduševila se.

Zabavljala se i učila programirati. Upoznala je ljude iz Googlea, Amazona i drugih velikih svjetskih kompanija. A Josie oduvijek voli informatiku i kompjutore, zanima ju kako funkcionira internet… Programiranje joj je zabavno.

– Bila sam jedina svoje dobi tamo i to mi nije bilo lijepo jer se nisam imala s kime družiti. Onda sam se pitala zašto ne bih ja organizirala neku radionicu za djevojčice tinejdžerice u svojoj državi?

I smislila sam Pyxie Dust. Upoznala sam puno djevojčica koje to zanima. U planu je ljetni tehnološki kamp u sklopu tog projekta, pa nove radionice – kaže mlada poduzetnica. A roditelji joj pomažu i podržavaju je u svim njezinim idejama.

Pitamo je ima li još kakvih novih ideja?

– Zasad mi mozak miruje – kaže Josie.

Nažalost, nastup na Eurosongu maloj pjevačici je ostao u ružnom sjećanju. Osim što je na samom nastupu zakazala tehnika, komentari na društvenim mrežama su je dodatno rastužili. Ipak, roditelji je uče da je život sastavljen od uspona i padova, pa ipak pokušava pamtiti Maltu isključivo po dobrome.

– Kad si tamo misliš da će biti kao u filmu. No, nije… – kaže Josie, koja se sada okreće novim životnim izazovima.


The article was originaly published in Jutarnji list, the largest Croatian daily paper and can be accessed here.

Share

Pyxie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *